
In deze blog schrijf ik over debuteren en het illustratieproces van mijn eerste twee kinderboeken. Ik vertel je meer over ‘De goede Helper’ én ik geef 5 tips als je ook kinderboeken wil illustreren. Lees je mee?
Leestijd: 5 minuten

Het was eind december 2020, een koude winterdag. Ik zat in een vakantiehuisje met schoonfamilie, toen ik plots een berichtje kreeg van auteur Sanne Lingstuyl via Instagram, met de vraag of ik illustraties zou willen maken bij haar verhalen. Adrenaline schoot door mijn hele lichaam en eigenlijk was het al vrij snel duidelijk, JA ik wil! Maar hoe kwam Sanne dan aan mijn naam en wat ging er aan vooraf?
De start
Het was altijd al mijn grote wens om kinderboeken te illustreren. Nu geloof ik niet zo in manifesteren (voor mijn gevoel werkt het niet zo dat als je dingen in het luchtledige roept, je het ook zomaar in je schoot geworpen krijgt), maar ik geloof wel in hard werken en je dromen najagen. Ik was bijna twee jaar afgestudeerd van de kunstacademie en toch wist ik eigenlijk niet zo goed waar ik dan moest beginnen. Tot ik, samen met een vriendin, een cursus van illustrator Adolf Serra ontdekte en met concrete opdrachten mijn versie van ‘Alice in Wonderland’ illustreerde. Dit deelde ik dan weer op mijn Instagram. Ook had ik een Skype gesprek met de talentvolle illustratrice Djenné Fila, over kinderboeken illustreren en stelde ik vragen als ‘waar te beginnen?’ Deze (eigenlijk kleine) stappen waren voor mij heel helpend en waardevol voor de tijd die daarop volgde. Via via had iemand mij aan Sanne getipt en zo ging het balletje rollen.
De diepte in
Even naar eind 2020: ik mocht de verhalen illustreren van ‘De goede Helper’. Een christelijk kinderboek met herkenbare verhalen voor kinderen over weerbaar worden met de Heilige Geest. De verhalen van Sanne spraken mij direct aan. Onderwerpen als faalangst, verlies, pesten en eigenwaarde kwamen namelijk ook in mijn leven als kind voor. Het raakte me. Dat maakte dat ik graag deze verhalen wilde illustreren; het zou namelijk een boek worden die ik als kind ook had willen lezen. Vanuit mijn liefde voor illustreren en mijn liefde voor kinderen, ben ik daarom deze uitdaging aangegaan. Eind 2021 begon ik ook met het tweede deel van ‘De goede Helper’. Dit keer hebben de verhalen van Sanne nog wat diepere onderwerpen als inclusiviteit, armoede en ziekte in de familie. Met mijn illustraties heb ik deze verhalen verbeeld, zodat de woorden tot leven komen voor kinderen. Een prachtige taak; ik vond het erg waardevol! Toen de wens van kinderboeken illustreren in mij groeide, had ik nog geen idee wát ik dan zou illustreren. Ik ben heel blij dat dit avontuur op mijn pad is gekomen, want zo heb ik ook meer inzichten gekregen in het waarom van mijn illustreren en waar ik naar toe wil met mijn bedrijf.





Illustreren
Het was even uitzoeken hoe ik te werk ging. Ik had immers nog nooit een kinderboek geïllustreerd! Hoe begin je er überhaupt aan? Maar ik merkte al snel dat de uitspraak ‘al doende leert men’ ook voor dit project gold. Ik kreeg, na wat trial and error, onder de knie wat voor mij werkte. Het team van de uitgeverij was heel relaxed en ik had regelmatig contact met Sanne en de uitgeverij om het een en ander door te spreken. De schetsen maakte ik digitaal, maar alle definitieve illustraties heb ik met de hand geschilderd en getekend op papier. Ik gebruik een mix van materialen als gouache, waterverf en kleurpotlood om de illustraties uit te werken. Later scan ik ze allemaal in en bewerk ze voor de finishing touch, zodat ze geschikt zijn om gedrukt te worden. Ik houd van het ambachtelijke: met authentieke materialen voelen wat je doet op papier. Hierdoor ontstaan misschien kleine imperfecties (bijvoorbeeld geen rechte lijnen of correct perspectief, niet al te juiste verhoudingen en overloop van kleuren), maar juist dát vind ik interessant en doen de beelden voor mij tot leven komen! Hieronder zie je een voorbeeld van een originele tekening en de digitale versie (uit ‘De goede Helper’ deel 1)


Er valt nog heel veel te vertellen over illustreren zelf, materiaalgebruik, boeken en opleidingen, maar daar wijd ik graag andere blogposts aan. Jij bent hier misschien ook omdat je zelf een debuut wil maken als illustrator! Uiteraard is de weg naar kinderboeken illustreren weer voor iedereen anders, en is het duidelijk dat ik niet het wiel heb uitgevonden. Toch deel ik graag 5 tips die mij hebben geholpen om te debuteren en ook voor jou helpend kunnen zijn:
- Oefenen, oefenen, oefenen! Blijf tekenen, fouten maken en vertrouw op je eigen proces. Probeer als je net begint met illustreren niet direct te focussen op één stijl. Door veel ervaring op te doen, ontdek je waar jouw kracht ligt en wat bij je past.
- Vergelijk jezelf niet met anderen. En zeker niet met illustratoren die al meerdere boeken op hun naam hebben staan, of al jaren bezig zijn met hun bedrijf. Daar kan je erg ontmoedigt van worden (I’ve been there). Kijk naar ze, neem het mee, maar kijk ook naar wat je zelf al hebt bereikt!
- Deel wat je maakt op een platform (bv. Instagram, Facebook of Behance). Zorg dat je gezien wordt en de juiste mensen jouw naam onthouden!
- Zoek hulp. Wie of wat kan jou helpen je doel te bereiken? Misschien is een opleiding, cursus, portfoliobespreking of gesprek datgene wat je verder op weg helpt. Oh, en hulp vragen is niet zwak, het is juist slim 😉
- Netwerk. Ga in gesprek met andere illustratoren en auteurs. Kijk op sites van uitgeverijen wat zij doen met manuscripten en mails van illustratoren. Je kan ook zelf publiceren, samen met een auteur bijvoorbeeld. Hier zitten voor- en nadelen aan, maar zeker de moeite waard om uit te zoeken!
Wat super inspirerend om te lezen! Ik ben zelf ook hard bezig om naar dezelfde droom toe te werken, en dit lezen helpt erg motiverend!
Hi Manouk! Wat leuk om te lezen, fijn dat het je motiveert! Veel succes! 🙂
Wat ontzettend leuk geschreven en nog leuker om zo mee te kunnen lezen! Tof om mee te kunnen kijken in jouw denkproces, werkwijze en de weg die je tot nu toe hebt afgelegd 🙂 X
Dankjewel Anne! 🙂
Greetings! Very helpful advice within this article! It is the little changes that will make the most significant changes. Thanks a lot for sharing!